L’associació Arrels Marines ha presentat al·legacions al l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte de 2a interconnexió elèctrica entre la Península i les Illes Balears.
En primer lloc, recorden les característiques bàsiques del projecte. L’objectiu és realitzar una segona connexió elèctrica entre la Península i Balears. En aquest cas, el projecte preveu un traçat entre Castelló i Mallorca. L’entrada a l’illa està prevista a sa Ferradura, a la zona de la Victòria d’Alcúdia.
El darrer tram, per tant, recorreria els fons marins de la badia de Pollença, després de circular paral·lel a la Serra de Tramuntana i pujar el talús de la plataforma Balear a uns 20 quilòmetres del cap de Formentor.
Les badies de Pollença i Alcúdia formen part de la Xarxa Natura 2000, protegides per la normativa europea amb la classificació de LIC (Lloc d’Interès Comunitari), especialment per la presència d’importants extensions de praderies de posidònia. Tal com es recull a l’Estudi d’Impacte Ambiental, s’ha optar perquè el cable de connexió elèctrica entri per la badia de Pollença per afectar a menys extensió de posidònia.
El projecte actual preveu afectar 975 m2 de praderies de posidònia, la zona on s’haurien d’obrir una síquia d’un metre de fondària i mig d’amplada per instal·lar els tres cables que conformen el projecte d’interconnexió.
Arrels Marines ha presentat un seguit d’al·legacions en el període establert de consulta pública de l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte. Es tracta de consideracions i propostes estudiades i elaborades per l’equip científic de l’entitat.
Aquests són els principals punts al·legats:
Es proposa que el projecte vagi acompanyat amb mesures legislatives efectives de reducció del consum d’energia a les Illes Balears. Més enllà de la idoneïtat del projecte, del traçat i de les característiques tècniques, des d’Arrels Marines pensam que s’hauria de fer una reflexió sobre la conveniència d’aportar més energia a les illes, quan en un context de canvi climàtic i massificació l’opció hauria de ser el decreixement.
Un dels aspectes que més ens preocupen és l’ús de la bentonita durant l’obra, per fer les perforacions dels túnels, perquè si surt al medi pot tenir importants impactes. Per això proposam aplicar mesures per evitar els fangs bentonítics es mesclin amb l’entorn i que s’estudiïn alternatives per al seu emmagatzematge.
Proposam que a la zona on s’ha d’obrir la síquia per al cable es realitzi una replantació de posidònia i que per fer-ho possible es retiri i talli curosament la posidònia afectada perquè sigui viable aquesta replantació.
Se sol·licita que s’estudiï la possibilitat d’estendre la part en la qual el cable transcorre tunelat, per tal de reduir la necessitat d’obrir solcs a àrees de praderia de posidònia.
Es proposa que s’apliquin tècniques per a l’obertura de síquies que garanteixin el màxim de recuperació dels fragments de posidònia arrabassats per fer possible la seva replantació.
Una part del traçat travessa fons coral·lígens. Arrels Marines demana estudis per avaluar la viabilitat de recorreguts alternatius que no afectin els coralls.
En relació a les mesures correctores que contempla l’Estudi d’Impacte Ambiental, es proposa que, abans d’iniciar la restauració de la zona afectada, s’estudiïn i valorin diverses metodologies de replantació de posidònia, no que es consideri com a única opció la metodologia pròpia de Red Eléctrica. Arrels Marines posa a disposició la seva experiència de replantació amb diverses metodologies aplicades.
En relació a la consideració de la fauna afectada, a l’Estudi d’Impacte Ambiental només es preveu la possible translocació de les nacres de l’espècie Pinna nobilis. Arrels Marines proposa que en cas d’afectar individus de l’espècie Pinna rudis, també es realitzi la seva translocació.
Arrels Marines ha remès aquestes al·legacions al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Esperam que es tenguin en compte i es valorin les propostes tècniques, que són el resultat de la feina de l’equip científic de l’entitat. Per això mateix recorden, en paraules del responsable de Comunitat i Projectes d’Arrels Marines, Ignasi Cifre, que és imprescindible en el context actual prendre mesures efectives de reducció del consum energètic. “L’energia més neta no és la renovable, és la que no és consumeix”, ha declarat Cifre. El decreixement ha de ser l’objectiu de les polítiques energètiques, més enllà de la creació de noves infraestructures.