top of page
PROJECTES
dels tres pilars
Aquí es pot veure el resultat de la dedicació constant de l’equip d’Arrels Marines. Aquests són tots els projectes que hem desenvolupat (o estam desenvolupant) conjuntament amb altres entitats, fins el dia d’avui. No podríem estar més orgulloses del treball aconseguit, però per sobre de tot, d’haver tingut l’oportunitat de treballar amb persones i organitzacions a les quals admiram profundament. Aquestes col·laboracions han estat un veritable privilegi i una font inesgotable d'aprenentatge i inspiració.
AITECHMAC
Aplicació de la intel·ligència artificial per estudiar la distribució de les praderies de macròfits marins.
''Artificial Intelligence TECHnology applied to marine MACrophytes''.
Aquest és un projecte que sorgeix de l’aliança entre Arrels Marines i HEMAV, empresa tecnològica lider en el monitoratge de parcel·les agrícoles a partir de la intel·ligència artificial. Així, l’objectiu principal d’aquesta col·laboració és estudiar la viabilitat d’introduir les noves tecnologies (visió per computador, big data, intel·ligència artificial i observació de la Terra) a l’àmbit de la conservació i la regeneració marina. Així doncs, aquesta aliança pretén generar sinergies entre la conservació i la regeneració marina i les noves tecnologies per facilitar la recopilació de grans quantitats de dades rellevants d'interès científic aplicat a l’estudi de la distribució de macròfits marins, els seus beneficis i les principals amenaces que afecten aquestes comunitats. Per fer-ho, es creuaran i compararan grans quantitats de dades recol·lectades de manera remota (drons, ROVs i satèl·lits) i in situ (campanyes de busseig) per a (I) generar mapes de distribució marina, (II) identificar els principals factors que limiten la recuperació dels ecosistemes costaners, (III) avaluar l'estat i la funcionalitat de l'ecosistema i (IV) millorar la conservació i regeneració dels macròfits marins a partir d'estratègies més concretes i focalitzades. Per aconseguir-ho, estam fent feina amb el sistema innovador dissenyat per HEMAV, el software LAYERS, el qual es va crear per respondre a una sèrie de reptes presents a la indústria agrícola.
A causa del volum de feina que tenim acutalment i la necessitat de prioritzar, hem decidit posposar uns mesos la cerca de finançament activa i centrar-nos en la part més teòrica, de disseny i actualització del projecte amb l’objectiu d’assegurar-nos que tot el coneixement que l’equip científic ha anat adquirint aquests darrers anys es transfereix al projecte. Paral·lelament, continuam cercant aliades dins el món acadèmic i científic.
Aliança Mar i Terra
Set entitats terrestres i marines que s'uneixen per afrontar col·lectivament els reptes ecosocials de Mallorca.
Donat l'abast i la complexitat dels reptes als quals ens enfrontam com a societat, és evident que cal un enfocament holístic, així com una major representació i compromís de les comunitats locals. Només així podrem protegir eficaçment aquest ecosistema mediterrani excepcional, tan estimat totes. La terra i el mar de Mallorca estan íntimament lligats, per la qual cosa és crucial que les entitats marines i terrestres col·laborin. Les organitzacions
ens hem adonat que ens enfrontem als mateixos reptes i dinàmiques internes mentre intentem assolir el mateix objectiu: una Mallorca sana i pròspera. El problema és que, al llarg dels anys, sovint ho hem fet soles, com a entitats singulars. I, precisament aquí, és on entra l’Aliança.
L’objectiu d’aquesta Aliança és combinar i compartir les nostres fortaleses individuals (experiència, coneixements, etc.) per a la creació conjunta de solucions col·lectives als problemes complexes que afrontem. Durant el 2023, ens vam centrar molt en les cures internes i del propi procés per tal de garantir que totes les persones
involucrades ens sentíem còmodes dins aquest espai per tal de poder cocrear a partir de la confiança i el respecte.
Tot i que les primeres converses sobre l’Aliança les vàrem tenir l'any 2021, no va ser fins al novembre de 2022 que es va constituir l’actual grup motor després d’una trobada a Binissalem on vam participar més de 20 entitats terrestres i marines. Allà, 7 organitzacions vam decidir fer un pas endavant i passar a formar part del grup motor per tal d’impulsar l’Aliança Mar i Terra de Mallorca. Avui dia, aquestes són les entitats que formen el grup motor, cinc terrestres i dues marines: APAEMA, CERAI, Fundació Iniciatives del Mediterrani, Permamed, Fundació Vida Silvestre Mediterrània, Save the Med i Arrels Marines. L'objectiu que tenim és clar: unir esforços de forma col·laborativa per impulsar la regeneració dels entorns terrestres i marins de Mallorca.
Badia de Pollença
La badia de Pollença ja era ca nostra abans d’Arrels Marines; per això hi centram tants dels nostres esforços.
És el lloc que ens va ensenyar, a moltes persones de l'equip, a estimar la mar i a voler submergir-nos en les seves profunditats amb l'objectiu de descobrir un nou món que era totalment desconegut per nosaltres i que, ara, s'ha convertit en el nostre espai segur. Precisament per això, des del moment que vàrem decidir crear Arrels Marines l'any 2020, teníem molt clar que gran part de les nostres actuacions se centrarien en aquesta badia per tal de poder seguir explorant-la com quan ho fèiem quan érem petits. Ara, però, ho feim amb una visió molt més analítica i observadora per tal d'entendre que succeeix sota l'aigua per, a partir d'aquesta comprensió, poder continuar cuidant-la de la millor manera que podem (i sabem). Són moltes les meravelles i tresors marins que amaguen aquestes aigües, els quals captiven a qualsevol persona que té la sort de poder capbussar-s’hi.
Per aquest motiu, des d’Arrels Marines hem intentat defugir sempre del catastrofisme (‘’la badia està morta’’), reivindicant que la badia de Pollença és molt gran i que, tot i que hi ha zones amb una elevada pressió antròpica i presència de molts d’impactes, com és el cas del sac interior que va des de la base militar fins al club nàutic (i on realitzàrem el nostre primer estudi), no tot està tan malament ni tot està perdut. De fet, l’exemple del que està succeint al sac interior (fondejos il·legals, vessaments i contaminació...) ens hauria de servir per posar-nos, tota la comunitat local, mans a l’obra i exigir a les administracions competents que posin fil a l’agulla per a després, entre totes i tots, assegurar-nos, mitjançant la cura, la consciència i la gresca, que impactes així no tornin a ser mai més presents a la badia.
Banys de Posidònia
Un nou enfocament per establir un vincle més respectuós i conscient amb els ecosistemes marins de poca profunditat.
La pràctica dels Banys de Bosc té el seu origen al Japó, on es va introduir el 1982 amb l’objectiu de valorar la importància de la massa forestal com a teràpia davant la creixent urbanització i els problemes d’estrès i ansietat que aquesta comportava. Des d’aleshores, l’èxit d’aquesta metodologia s’ha estès cap a Occident i arreu del món, amb l'existència actual de formacions i titulacions oficials per a guies de Banys de Bosc, professionals formats per guiar aquestes activitats i garantir el seu bon desenvolupament.
A més dels evidents beneficis de passar temps al bosc, diversos estudis científics han demostrat que gaudir d’espais amb aigua, com el mar, rius o llacs, pot millorar la salut mental i física, així com fomentar comportaments psicosocials i psicoambientals positius. Amb això en ment, alguna cosa s’havia de fer!
Per tot això, juntament amb Trazos de Bosque i l’Associació Banys de Bosc de les Illes Balears, vam decidir portar aquesta metodologia al medi marí creant els Banys de Bosc de Posidònia. Aquesta adaptació a l’entorn litoral consisteix en activitats que es realitzen tant a la platja com als primers metres de la làmina d’aigua, implicant l’ús de màscara i tub. Un guia titulat, amb experiència i coneixements de seguretat en el mar, proposa al grup una sèrie d'invitacions que fomenten un contacte sensorial, emocional i imaginatiu amb l’entorn costaner.
Amb aquesta activitat, volem mostrar una nova manera de relacionar-se amb l’ecosistema marí de poca profunditat; una relació que no es basa en la competició o l’utilitarisme, sinó en l’empatia i el vincle que ens uneix com a éssers vius.
Cal mencionar també que, per la recerca que vam fer, sembla que hem sigut pioners amb aquesta pràctica, la qual no s’havia fet mai dins l’aigua!
Bicicletades
Gaudim sobre la bicicleta i així ho celebram, fent del nostre compromís una festa en moviment!
Si una cosa ens agrada a Arrels Marines, és engrescar a la comunitat, dinamitzar-la, mantenir-la viva. Creiem fermament en la importància de construir vincles i teixir complicitats que facin créixer la nostra xarxa de persones afins i compromeses amb un futur una mica millor. Encara que potser no tenim la fórmula perfecta, mantenim l’empenta i la passió amb la mateixa il·lusió del primer dia, convençudes que cada petit esforç suma.
La mobilitat ha estat sempre un eix central d’aquesta motivació, ja que la manera com ens movem té un impacte molt més gran del que sovint ens imaginam. No només afecta al nostre entorn, sinó que també influeix en la qualitat de vida, la seguretat i la cohesió social del propi municipi.
Amb les nostres bicicletades, que ja sumen sis edicions (tres a Pollença i tres al Port de Pollença!), volem promoure i reivindicar una mobilitat més segura, inclusiva i empoderadora. Apostam per un model que respecti tant l’entorn com les persones, posant èmfasi en la importància de moure’ns d’una manera conscient i responsable. Cadascuna de les nostres bicicletades es converteix en un espai de reivindicació, on les causes varien, però sempre comparteixen la mateixa essència: intentar millorar ca nostra. Entre les nostres demandes s’han destacat la necessitat de rutes escolars segures que garanteixin la seguretat dels més joves i una millor connectivitat entre els diferents nuclis urbans de Pollença, per fer més accessibles i segurs els desplaçaments diaris.
Anar en bicicleta no només és una activitat esportiva o un mitjà de transport, és també una manera de celebrar la vida, compartir moments i reforçar lligams amb la resta de la comunitat.
De petits n'aprenem, de gran se'ns oblida!
Cafè i Biodramines
Un programa radiofònic on no només es xerra de la mar. Un espai que pretén refrescar pensaments.
En aquest espai de conversa relaxada (i crítica), convidam expertes i experts d'àmbits molt diversos per tal de trobar fórmules constructives a problemàtiques que afecten les Balears dia a dia. El que cercam amb Cafè i Biodramines és aprendre, informar, inspirar i entretenir.
Fins ara, hem fet més de 30 programes on hem xerrat de temes d’actualitat i noves visions per abordar reptes ecosocials. Hem tractat temes com el negacionisme climàtic i l'extrema dreta, els mitjans de desinformació, la conservació i regeneració marina, la ciència ciutadana, sociocràcia, la massificació, la mobilitat, l'ecofeminisme i moltes coses més, les quals podreu trobar a Ràdio Pollença, Spotify i Ivoox. Quan fa quatre anys ens van proposar tenir aquest espai radiofònic, no teníem clar si acceptar. Avui, però, no podríem estar més satisfetes: el programa ens ha donat l’oportunitat de parlar sobre temes que ens apassionen amb persones que admiram i de les quals hem après moltíssim.
Fòrum Talaia Nord
Iniciativa per a la cura comunitària del litoral pollencí mitjançant processos participatius oberts a tothom.
I què és això de Talaia Nord? Idò és el nom que vàrem triar de forma consensuada entre 40 persones durant el III Fòrum, el qual es va celebrar el 22 de juny de 2023.
El Fòrum Talaia Nord és una iniciativa de participació ciutadana dinamitzada per Arrels Marines amb la col·laboració i suport de Save the Med. Aquest és un procés participatiu viu, que s’inicià el novembre del 2022, i que el 2024 compta amb 9 fòrums realitzats (aproximadament 4 a l’any). Es tracta d’un procés participatiu enfocat a una millor gestió i cura del litoral del municipi de Pollença, relatiu tant a aigües exteriors (zona nord i oest) com aigües interiors (zona badia de Pollença), que es vertebra a través d’una sèrie de fòrums multisectorials de debat, oberts a tota la ciutadania. A través d’aquests fòrums han sorgit meses de treball enfocades a diferents temàtiques (qualitat de l'aigua, fondejos, biodiversitat i marcs de protecció i sensibilització), així com altres accions comunitàries centrades en incidir en l’opinió pública i en la presa de decisions per revertir la situació de certes zones del litoral del municipi.
Per la seva banda, el Fòrum Talaia Nord s’emmarca dins el projecte U Nord Blau, projecte col·laboratiu entre Arrels Marines i Save the Med.
Fotografia submarina
Volem oferir a les persones l'oportunitat de descobrir l'entorn marí des d'una nova perspectiva: l’objectiu d’una càmera.
Després de quasi cinc anys d’actuacions d’educació ambiental, hem après que adaptar i innovar els tallers i activitats és essencial per arribar a un públic tan divers com sigui possible. Al cap i a la fi, no només les persones que assisteixen a xerrades sobre conservació marina són les que interactuen amb els fons marins. Amb aquesta idea en ment, vam dissenyar els tallers de fotografia submarina (fotosub), que ofereixen l’oportunitat de veure la mar des d’una perspectiva completament nova: la de l’objectiu d’una càmera. El simple fet de tenir una càmera a les mans canvia la manera de percebre l’entorn marí, revelant detalls que abans passaven desapercebuts. I, si ara podem veure aquests detalls, també podem establir un vincle més profund amb ells.
A més, com a col·laboradors de la plataforma de ciència ciutadana “Observadors del Mar”, hem integrat la ciència ciutadana en aquests tallers, contribuint a diversos projectes d’investigació actuals. Entre aquests projectes hi trobem l’estudi de peixos exòtics, l’alerta de meduses, els crustacis decàpodes, els peixos mediterranis, les algues invasores, les praderies marines en reproducció, la família dels signàtids, el projecte de protecció de les nacres, l’observació de deserts submarins, el seguiment de microplàstics, la detecció de brossa marina i l’estudi de peixos en relació amb l’escalfament global.
Aquests tallers no només potencien el coneixement i la consciència ambiental, sinó que també permeten als participants contribuir activament a la recerca científica. Probablement per això, són sense cap dubte un dels tallers més populars que oferim actualment.
Incidència política
Atès que tot està lligat a la política, vam considerar essencial començar a formar-nos en matèria d'incidència política.
Davant les creixents crisis climàtiques, energètiques, materials i socials, la nostra vulnerabilitat es fa cada cop més evident, posant en risc el futur de totes. Per revertir aquesta situació, caldrà ser valenta. És indispensable un canvi de paradigma basat en una anàlisi sistèmica, transversal i multidisciplinària, que permeti desenvolupar una visió de conjunt. Necessitem un nou model que posi l'equitat, el manteniment de la vida, la salut dels ecosistemes, tant marins com terrestres, i la justícia social al centre d'actuació i decisió.
Amb tot això, i tenint en compte que la política està present en tots els àmbits de la nostra vida (i més encara en la conservació i defensa del territori), vam decidir formar-nos en matèria d'incidència política. De llavors ençà, hem presentat al·legacions i modificacions a projectes autonòmics i estatals, com al nou pla de Ports de les Illes Balears, a l'Avantprojecte de llei d'ordenació i de gestió integral del litoral de les Illes Balears o al PenBal2 (cable elèctric d'interconnexió amb la península entre Alcúdia i Castelló), i també propostes d'ampliacions de Llocs d'Interès Comunitari (LIC) i redaccions dels seus pertinents plans de gestió, entre d'altres.
Pel que fa a l'àmbit local, on Arrels Marines té més presència, durant les últimes eleccions municipals de maig de 2023 vam crear un paquet de propostes transversals i multisectorials als partits polítics de Pollença. En total els vam presentar 65 propostes de millora incloses dins 10 blocs. Alguns d'aquests blocs la gestió del litoral, mobilitat i urbanisme, educació o sobirania alimentària. A més a més, també podem destacar la contribució a la redacció de la petició d'ordenació de la badia de Pollença que l'Ajuntament de Pollença va adreçar a la Conselleria de la Mar i el Cicle de l'Aigua o al co-disseny de rutes escolars segures al Port de Pollença.
Pensam que aquesta incidència política per part d'entitats del tercer sector és fonamental per garantir que les necessitats i drets de totes (humanes i no humanes) siguin escoltats, considerats i atesos en les polítiques públiques per tal de crear lleis més justes, realistes i inclusives. Per tot això, seguirem fent feina i formant-nos dins aquest àmbit amb convicció i esperit crític.
No podíem acabar aquest apartat sense agrair especialment a les entitats que fa anys que fan incidència política, de les quals hem après molt (i seguim aprenent!) i que han estat un exemple de perseverança i compromís.
Tallers educatius
Davant una crisi climàtica sense precedents, fomentar el pensament crític és essencial per reduir els seus impactes.
Les Balears presenten un metabolisme socioeconòmic altament vulnerable a causa de la seva dependència de l'exterior i d’un model turístic sense límits. Aquesta situació es veu agreujada per les crisis climàtiques, energètiques i materials creixents, accentuant una fragilitat que posa en risc el futur de totes. Davant d'aquest escenari, dotar a les persones d'un esperit crític i proporcionar les eines necessàries per empoderar-se i contribuir a revertir el model actual és clau, i és precisament això el que intentam assolir als nostres tallers educatius. A més, som conscients que és fonamental implicar totes aquelles persones que interactuen amb l’entorn i tenen un impacte sobre ell. Per aquest motiu, som conscients que és indispensable arribar a totes les persones que interactuen i tenen efectes sobre l’entorn i, per tant, la nostra feina no es limita únicament als alumnes de centres educatius sinó que intentem involucrar a persones de totes les edats a través d’activitats dissenyades per a tots els públics, com són els tallers de ciència ciutadana, les sortides en caiac, el busseig científic o els de biodiversitat, entre moltes altres activitats.
A més, i en la nostra voluntat d’apropar la mar a tothom, adaptam els nostres programes per incloure col·lectius massa sovint oblidats, com les persones majors i les persones amb discapacitat intel·lectual. Feim feina per crear espais inclusius i accessibles, perquè tothom pugui gaudir de la mar i participar en la conservació i la protecció del nostre entorn.
Trobareu tota la informació de les activitats que tenim en marxa a les nostres xarxes socials. També ens podeu contactar i estarem encantades d'explicar-vos-ho. Si formau part d'un centre educatiu, contacta'ns i us enviarem el nostre dossier d'activitats!
Racons Marins
Els "nostres" racons a la mar Balear on estam fent accions d’investigació i recerca sobre la replantació marina.
Aquest és un projecte de replantació marina comunitària on s’investiguen tècniques i metodologies innovadores per a la restauració de praderies de fanerògames marines, com Posidonia oceanica o Cymodocea nodosa, en parcel·les situades a profunditats entre 0 i 15 metres. Actualment, estam fent feina amb sis tècniques diferents de replantació, quatre de les quals han estat dissenyades pel nostre equip científic en col·laboració amb un escultor local, en Xabier Amonarraiz.
L'objectiu principal d'aquesta investigació és identificar la tècnica (o tècniques) de replantació més efectiva per a poder replicar-les a majors escales, tant en els nostres projectes com en els d'altres iniciatives. A més, totes les tècniques amb les quals feim feina són no invasives, ja que només recol·lectam fragments de praderies que han estat arrencats per conseqüències naturals, com les tempestes, o bé antròpiques, com els fondejos.
Tot i que es tracta d'un projecte d'investigació científica, la comunitat local hi té un paper fonamental. Per a Arrels Marines, la participació de la comunitat en cada etapa del procés és clau per garantir l'èxit del projecte. Precisament per això, aquest és un projecte de replantació comunitària, on la comunitat local està implicada en totes les fases del procés, des de la recol·lecció de fragments fins a la restauració, el seguiment i la custòdia marina. A més, les estacions de replantació també actuen com a aparadors i laboratoris submarins, ja que al seu voltant s'organitzen nombroses activitats i tallers educatius de l'associació, com els de ciència ciutadana i busseig científic.
En conjunt, els objectius principals del projecte són: (1) desenvolupar noves eines i tècniques per a la replantació marina, (2) restaurar zones degradades per activitats humanes, (3) restaurar embornals de carboni blau, (4) contribuir a la regeneració de la mar Balear, i (5) involucrar activament la comunitat local a través del voluntariat, tallers i altres activitats participatives.
Durant la primavera del 2023, es va fer la primera replantació marina d’Arrels Marines a la zona d’Alcanada, Alcúdia, on es van replantar, amb èxit, 320 fragments de Posidonia oceanica (i on van participar més de 20 voluntàries de l'entitat). Un any després, tot i que encara és prest per poder treure conclusions definitives, els resultats són molt engrescadors: el 85% dels fragments s’han arrelat correctament al fons marí, el que demostra que les tècniques usades, algunes de les quals no s’havien utilitzat mai, funcionen!
L'any 2025, el nostre objectiu és fer un pas més en la nostra investigació. Per aconseguir-ho, pretenem crear una nova estació de replantació en una zona amb factors biòtics i abiòtics totalment diferents dels d'Alcanada. D'aquesta manera, podrem comparar els resultats i determinar quines condicions són més òptimes per a futures replantacions.
ReConnecta
Un programa educatiu dissenyat per a tot un curs escolar, basat en l'aprenentatge a partir d'una anàlisi sistèmica.
ReConnecta neix de la necessitat de proporcionar als alumnes una visió transversal i integral que els permeti comprendre la interrelació entre els problemes ambientals, socials i econòmics que afecten les Illes Balears, connectant-los amb els nostres estils de vida i amb el model socioeconòmic actual. Aquesta comprensió és fonamental per començar a buscar solucions efectives i sostenibles per a aquests reptes. La creació d’un programa educatiu de llarga durada com ReConnecta sorgeix de la detecció de problemàtiques recurrents en els tallers educatius impartits de manera puntual, com ara la falta de continuïtat, la volatilitat del missatge educatiu i la manca d’una visió de conjunt.
ReConnecta es concep com un programa dissenyat per desenvolupar-se durant tot el curs escolar, amb l’objectiu de promoure un aprenentatge basat en una anàlisi sistèmica que fomenti una visió global i crítica. El programa cerca dotar els alumnes de les eines necessàries per empoderar-se i participar activament en la transformació del model socioeconòmic actual. Aquest viatge d’aprenentatge comença explorant la Mallorca del segle XIX, passa per l’anàlisi del present i culmina amb la reflexió sobre un futur hipotètic, per ajudar les estudiants a entendre d’on venim, on som i cap a on volem anar.
El programa es divideix en tres grans blocs: (I) sessions temàtiques, activitats d’acompanyament i sortides experimentals; (II) l’“eco-lògic”, un joc de rol adaptat a l’ESO; i (III) les accions de reivindicació.
El bloc d’Accions de Reivindicació complementa la part teòrica del programa. Aquí, els alumnes apliquen la visió transversal i global que han adquirit per comprendre la relació entre els problemes ambientals i la realitat socioeconòmica de les illes, passant de la reflexió a l’acció. Un cop interioritzades aquestes relacions de causa i efecte, els estudiants participen en un procés guiat on reben les eines necessàries per assumir i desenvolupar una lluita ambiental, social o cultural, del seu municipi, que els resulti significativa. Les temàtiques són proposades i escollides lliurement per cada alumne, promovent així la implicació personal i el treball col·laboratiu per revertir situacions que els afecten o preocupen. Tota aquesta feina culmina al tercer trimestre amb una jornada oberta a tota la comunitat (on també participen els partits polítics del municipi, altres centres educatius, etc.) i on els alumnes presenten les seves propostes de millora.
Amb aquest enfocament, ReConnecta dona veu a un col·lectiu sovint silenciat: els joves. Se’ls ensenya que, a través de l’activisme, el treball en equip i una lluita organitzada, es poden aconseguir canvis sistèmics que beneficien tota la societat. Aquesta experiència fomenta una consciència crítica i empoderadora, demostrant que la seva implicació pot ser el motor d’un canvi positiu.
U Nord Blau
Volem impulsar, juntament amb la comunitat local, les àrees de regeneració marina al municipi de Pollença.
Una iniciativa de Save The Med i Arrels Marines que pretén desenvolupar i aplicar nous enfocaments i metodologies per avaluar la idoneïtat i necessitat de dissenyar i designar nous marcs de protecció marina tenint sempre en consideració altres criteris qualitatius importants (connectivitat, coherència i integració dels ecosistemes) i assegurant una gestió eficaç mitjançant l'ús de noves tecnologies. Tot això, sempre, de la mà de la comunitat local a través de processos participatius (Fòrum Talaia Nord) que involucren a la societat en conjunt en les propostes, estratègies i plans de gestió, així com en la presa de decisions.
Amb aquest projecte, volem promoure un procés de recopilació d'informació i coneixement mediambiental i socioeconòmic del litoral de Pollença, per una banda, i, per altra banda, mobilitzar, conscienciar i involucrar els actors socioeconòmics i la comunitat local per obtenir una massa crítica. Ambdues estratègies van encaminades cap al desenvolupament de nous enfocaments i metodologies per a la protecció i gestió del litoral al municipi de Pollença.
Així, volem impulsar, juntament amb la comunitat local, les àrees de regeneració marina al municipi de Pollença.
bottom of page