Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
ReConnecta
Pilar al qual pertany:
Conscienciar
Zona d'influència:
Pollença i Alcúdia
Data d'inici:
2022
Durada:
Setembre - juny
Col·laboradores:
-
Finançament?
-
Un programa educatiu dissenyat per a tot un curs escolar, basat en l'aprenentatge a partir d'una anàlisi sistèmica.
ReConnecta neix de la necessitat de proporcionar als alumnes una visió transversal i integral que els permeti comprendre la interrelació entre els problemes ambientals, socials i econòmics que afecten les Illes Balears, connectant-los amb els nostres estils de vida i amb el model socioeconòmic actual. Aquesta comprensió és fonamental per començar a buscar solucions efectives i sostenibles per a aquests reptes. La creació d’un programa educatiu de llarga durada com ReConnecta sorgeix de la detecció de problemàtiques recurrents en els tallers educatius impartits de manera puntual, com ara la falta de continuïtat, la volatilitat del missatge educatiu i la manca d’una visió de conjunt.
ReConnecta es concep com un programa dissenyat per desenvolupar-se durant tot el curs escolar, amb l’objectiu de promoure un aprenentatge basat en una anàlisi sistèmica que fomenti una visió global i crítica. El programa cerca dotar els alumnes de les eines necessàries per empoderar-se i participar activament en la transformació del model socioeconòmic actual. Aquest viatge d’aprenentatge comença explorant la Mallorca del segle XIX, passa per l’anàlisi del present i culmina amb la reflexió sobre un futur hipotètic, per ajudar les estudiants a entendre d’on venim, on som i cap a on volem anar.
El programa es divideix en tres grans blocs: (I) sessions temàtiques, activitats d’acompanyament i sortides experimentals; (II) l’“eco-lògic”, un joc de rol adaptat a l’ESO; i (III) les accions de reivindicació.
El bloc d’Accions de Reivindicació complementa la part teòrica del programa. Aquí, els alumnes apliquen la visió transversal i global que han adquirit per comprendre la relació entre els problemes ambientals i la realitat socioeconòmica de les illes, passant de la reflexió a l’acció. Un cop interioritzades aquestes relacions de causa i efecte, els estudiants participen en un procés guiat on reben les eines necessàries per assumir i desenvolupar una lluita ambiental, social o cultural, del seu municipi, que els resulti significativa. Les temàtiques són proposades i escollides lliurement per cada alumne, promovent així la implicació personal i el treball col·laboratiu per revertir situacions que els afecten o preocupen. Tota aquesta feina culmina al tercer trimestre amb una jornada oberta a tota la comunitat (on també participen els partits polítics del municipi, altres centres educatius, etc.) i on els alumnes presenten les seves propostes de millora.
Amb aquest enfocament, ReConnecta dona veu a un col·lectiu sovint silenciat: els joves. Se’ls ensenya que, a través de l’activisme, el treball en equip i una lluita organitzada, es poden aconseguir canvis sistèmics que beneficien tota la societat. Aquesta experiència fomenta una consciència crítica i empoderadora, demostrant que la seva implicació pot ser el motor d’un canvi positiu.