top of page

La posidònia torna a arrelar a Alcanada

L'associació Arrels Marines ha donat a conèixer que un 85% dels fragments de posidònia oceànica que va replantar fa un any a Alcanada amb l'ajuda de voluntaris, ha sobreviscut i ha arrelat en aquesta part del litoral d'Alcúdia. Aquesta elevada taxa de supervivència constitueix tot un èxit del projecte i una esperança per al futur d'aquesta planta marina, les praderies de les quals a les Balears s'han vist molt afectades pels fondejos, el trànsit d'embarcacions, els abocaments i el pas de persones.


El projecte de replantació de posidònia a Alcanada realitzat per Arrels Marines amb el finançament de la Fundació Ochotumbao - fundada pels actors Dani Rovira i Clara Lago - permetrà dissenyar futures eines de restauració. Per això, el maig del 2023, científics i voluntaris van realitzar la replantació a la costa d'Alcanada a diferents profunditats, entre 0 i 10 metres. Delimitaren 16 parcel·les ia cadascuna d'elles es plantaren 20 fragments de posidònia, fent un total de 320 fragments i cadascun constituït per diferents parts de la planta. D'aquesta manera, s'ha pogut estudiar com han evolucionat i quines metodologies són efectives per recuperar aquesta planta fonamental en l'equilibri dels hàbitats marins de la Mediterrània.


La biòloga marina i coordinadora científica d'Arrels Marines, Gigi Torras, assenyala que “ha estat una gran satisfacció poder veure el creixement dels fragments replantats, amb uns valors de supervivència superiors al 85% en totes les tècniques utilitzades”.


Arrels Marines ha centrat la seva activitat en projectes de conservació de la posidònia oceànica i dels hàbitats marins, entre els quals hi ha l'estudi del fons del Port de Pollença i la recuperació del fons marí a la zona d'Alcanada, al municipi d'Alcúdia, així com campanyes de divulgació científica i conscienciació ambiental.




bottom of page